MENU



ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 

Μέσα από ένα μαθησιακό περιβάλλον, όμορφα οργανωμένο και συστηματικά ανανεωμένο, χτίζονται οι στοχευμένες δραστηριότητες οι οποίες αποσκοπούν στην ενεργοποίηση και εδραίωση των δεξιοτήτων του κάθε παιδιού, σε επίπεδο κιναισθητικό, συναισθηματικό και νοητικό.

Οι δραστηριότητες διανθίζουν καθημερινά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, οργανωμένες με βάση δεδομένα ερευνών και διαβαθμισμένες με βάση το σύστημα αξιολόγησης που εφαρμόζεται για όλα τα παιδιά. 
Η οργάνωση των δραστηριοτήτων, εξαρτάται από τους στόχους και τις επιδιώξεις, στους διάφορους τομείς μάθησης.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΟΔΗΓΙΩΝ

Το κάθε παιδί για να μπορέσει να κατακτήσει τη μάθηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, χρειάζεται να έχει τη δεξιότητα της προσοχής και συγκέντρωσης που του επιτρέπει να συλλαμβάνει τα διάφορα αισθητηριακά δεδομένα, να τα επεξεργάζεται και να τα αναπαριστά σε νοητικό επίπεδο.

Για το λόγο αυτό, τα παιδιά σε κάθε στάδιο ανάπτυξής τους, συμμετέχουν σε δραστηριότητες που τα βοηθούν να αναπτύξουν σταδιακά τις βασικές αυτές νοητικές δεξιότητες.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ «ΓΛΩΣΣΑΣ» ΚΑΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ «ΑΛΦΑΒΗΤΙΣΜΟΥ»

Για την ανάπτυξη της γλώσσας, είναι σημαντικό και απαραίτητο, η οργάνωση δραστηριοτήτων που υποβοηθούν την αλληλεπίδραση των παιδιών σε μικροομάδες, ενισχυόμενα από τις δασκάλες τους. Τα παιδιά, αυτενεργώντας και αλληλοεπιδρώντας, αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας, αλληλοστήριξης, αποκωδικοποίησης και ερμηνείας δεδομένων, δεξιότητες συγκλίνουσας και αποκλίνουσας σκέψης.

Για την ανάπτυξη δεξιοτήτων «αλφαβητισμού», σημαντική η δράση των παιδιών, για την κατάκτηση των εκφράσεων του λόγου που συνδέονται παράλληλα με φωνήματα, λέξεις και προτάσεις γραπτού λόγου. Παίζοντας και δρώντας το κάθε παιδί ενισχυόμενο, τόσο σε ατομικό όσο και σε επίπεδο μικρής ομάδας, κατακτά σταδιακά τη φωνολογική επίγνωση της γλώσσας, μέσα από τη διάκριση των φωνημάτων ως συστατικών των λέξεων και των προτάσεων. Ασκεί παράλληλα την ικανότητα της μνήμης, της έκφρασης, της κατανόησης και επεξήγησης γραπτών δεδομένων. 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Η πρώιμη εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας, μέσα από παιγνιώδους μορφής δραστηριότητες, προάγει την αποδοχή, την κατανόηση, τη δεκτικότητα διαφορετικών πολιτισμών, καθώς και την ανάπτυξη θετικών στάσεων. Συμβάλλει στη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών μέσω της πρόσληψης και αναπαραγωγής των στοιχείων της ξένης γλώσσας αλλά και μέσω της συστηματικής εμπλοκής των παιδιών, σε διαδικασίες διερεύνησης και μάθησης. 

Οι δραστηριότητες που αφορούν την κατάκτηση της αγγλικής γλώσσας, είναι άμεσα συνδεδεμένες και δομημένες σύμφωνα και με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου. Η δασκάλα των Αγγλικών, συνεργαζόμενη με τις δασκάλες των τάξεων, οργανώνουν από κοινού τις σχετικές δραστηριότητες κατά τρόπο που να είναι αλληλένδετες με τις δραστηριότητες του υπόλοιπου εκπαιδευτικού προγράμματος και να αλληλοενισχύονται.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Για την ανάπτυξη μαθηματικών δεξιοτήτων, είναι απαραίτητη η οργάνωση ποικίλων δραστηριοτήτων, που ενεργοποιούν τη νόηση σε επίπεδο λειτουργιών του αριστερού ημισφαιρίου, όπου εδράζεται και η μαθηματική σκέψη. Σημαντική η επεξεργασία μαθηματικών εννοιών, μέσα από τα διαφορετικά συστήματα αναπαράστασης: οπτικό, ακουστικό, κιναισθητικό, καθώς και η ικανότητα μεταφοράς της κάθε μαθηματικής έννοιας από ένα σύστημα αναπαράστασης σε άλλο. Απαραίτητη η χρήση και επεξεργασία υλικού, που προάγει την αυτενέργεια, τον προβληματισμό και τη λύση προβλήματος. 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ

Τα παιδιά, μέσα από ένα μαθησιακό περιβάλλον με αυθεντικές μαθησιακές δραστηριότητες, σε μικροομάδες, ενισχυόμενα από τις δασκάλες τους, πειραματίζονται, προβληματίζονται, βρίσκουν λύσεις, αναδομούν τη σκέψη τους, καταλήγουν σε νέα συμπεράσματα, κατακτούν νέα εμπειρικά δεδομένα.

Μέσα από επισκέψεις στους κήπους του σχολείου, στα πάρκα της γειτονιάς μας και εξορμήσεις στη φύση, τα παιδιά παρατηρούν, δρουν, διευρύνουν τις γνώσεις τους για το περιβάλλον, μαθαίνουν να το αγαπούν, να το φροντίζουν και να εκτιμούν τις εμπειρίες που αποκτούν απ’ αυτό.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Σημαντική η οργάνωση δραστηριοτήτων στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κατά τρόπο που να δίνονται στα παιδιά τα ερεθίσματα εκείνα, που τους δίνουν την ευκαιρία να σκεφτούν, να φανταστούν, να συνθέσουν και να δημιουργήσουν. Δημιουργώντας και συνθέτοντας τα παιδιά ενισχύουν τις αισθητηριακές και τις λεπτές κινητικές τους δεξιότητες, αναδομούν και επεκτείνουν τις αναπαραστάσεις της νόησής τους, νιώθουν ικανά και αποκτούν αυτοπεποίθηση. 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΧΩΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ

Για την πρόσληψη, αναπαράσταση και αναδόμηση δεδομένων οπτικής αντίληψης, είναι απαραίτητες οι δραστηριότητες που δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά, αυτενεργώντας, μέσα από ένα οργανωμένο περιβάλλον με στοχευμένη δράση, να δουν, να παρατηρήσουν, να πειραματιστούν, να ορίσουν τη θέση των αντικειμένων σε σχέση με το χώρο, να βρουν τις σχέσεις μεταξύ των «αντικειμένων μάθησης», να δημιουργήσουν νέες νοητικές συνδέσεις, να κατακτήσουν νέα εμπειρικά δεδομένα. 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ – ΚΙΝΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Μέσα από τις δραστηριότητες που οργανώνονται στα μαθήματα της Μουσικοκινητικής Έκφρασης και της Γυμναστικής, από ειδικευμένες δασκάλες, με εμπειρία στους συγκεκριμένους τομείς εκπαίδευσης, τα παιδιά αναπτύσσουν σταδιακά και αβίαστα, δεξιότητες που έχουν σχέση με τα γνωστικά αντικείμενα της «Γυμναστικής» και της «Μουσικής Αγωγής». 

Αναπτύσσουν δεξιότητες ακρόασης, συγκέντρωσης, κατανόησης και εκτέλεσης οδηγιών, εξοικειώνονται με ποικίλα μουσικά ερεθίσματα, κατακτούν τις δεξιότητες του χρόνου, του ρυθμού, της χρήσης μουσικών οργάνων, αναγνωρίζουν τις κινητικές δυνατότητες του σώματός τους και αποκτούν τον έλεγχο και τον συντονισμό των κινήσεών τους μέσα από το ρυθμό. Μαθαίνουν να επεξεργάζονται τα συναισθήματά τους και να τα εκφράζουν μέσα από την κίνηση και την θεατρική έκφραση, μαθαίνουν να δοκιμάζουν τα όριά τους, να συνεργάζονται, να δημιουργούν, να αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας και αυτορρύθμισης. 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Μέσα από τη μεθοδευμένη οργάνωση δραστηριοτήτων στις οποίες εμπλέκονται όλα τα παιδιά, προάγεται η συνεργασία, η επικοινωνία, η έκφραση συναισθημάτων μεταξύ των παιδιών, η αλληλοαποδοχή, η αλληλοκατανόηση και ο αυτοέλεγχος. Τα παιδιά δρώντας σε ένα πλαίσιο αποδοχής, ενθάρρυνσης και αναγνώρισης, κατακτούν σταδιακά τις νοητικές δεξιότητες του αυτοελέγχου και της ενσυναίσθησης, της αυτεπίγνωσης και αυτοεκτίμησης.
Share by: